Людство, з властивим йому витягом з усього вигоди, не упустило з виду і таку рослину, як терен, або ж терен колючий.
Корисні властивості терну
Терновник колючий – дуже давня рослина, що згадується ще в біблійних переказах. Вона має безсумнівну користь для людини, яка визнана в офіційній медицині. Сировину терну складають не тільки ягоди, але і квітки, гілки, листя, коріння, кора.
Він володіє не тільки лікарськими, але й естетичними якостями, так як під час цвітіння стає схожий на дуже красиву пухнасту хмару.
Для продажу в аптеках щороку заготовляють всі його частини, незважаючи на істотну перешкоду — сильну колючість. Плоди рослини дивовижно допомагають впоратися з багатьма недугами.
Їх корисні властивості дуже великі:
- покращують процес обміну речовин;
- знижують рівень холестерину і артеріальний тиск;
- допомагають в лікуванні кишечника, печінки, шлунка і нирок;
- ефективні при лямбліозі, метеоризмі і кишкових розладах;
- знижують хворобливість менструації;
- містять органічні кислоти, йод, кальцій, фосфор, залізо, хром, цинк, калій, дубильні речовини, пектин, глюкозу, ефірне масло, вітаміни A, E, PP, C, В, В;
- мають потогінну, в’яжучу, сечогінну, жарознижувальну, протизапальну, антисептичну дію;
- допомагають при харчових отруєннях і токсичних інфекціях;
- заповнюють нестачу вітамінів;
- заспокоюють і розслаблюють нервову систему;
- збуджують апетит.
У рідкісних випадках при індивідуальній непереносимості терен не вживають, так як він може викликати алергію. Перед застосуванням рослини в домашніх умовах необхідно проконсультуватися з лікарем. Люди зі слабким шлунком з обережністю приймають терен через його проносний ефект. Також кісточки плодів отруйні, тому після отримання відвару їх прибирають.
Ознаки зрілості терену
Існує така приказка: «Терновий кущ не буває порожній», яка повністю себе виправдовує. Рослина плодоносить щороку, починаючи з перших 2-3 років свого існування. З одного куща можна зібрати багатий урожай — до цілих 15 кг ягід. Вони мають прекрасну транспортабельність і відмінну лежкість. За формою нагадують маленькі сливи (приблизно 1-1,5 см в діаметрі). Їх колір чорно-синій, здається сизим через восковий наліт. М’якоть — зелена, соковита.
Терпкі ягоди достигають вже в липні-серпні, але починають збір набагато пізніше, через велику кількість дубильних речовин вони неїстівні.
Однак, для лікувальних цілей їх збирають у вересні. Для кращих смакових якостей плоди знімають після настання перших заморозків — на початку, середині жовтня. Від морозу ягоди стають м’якші, солодші, з приємною кислинкою. Тримаються на кущі вони всю зиму до приходу весни.
Плоди терну, крім приготування лікарських препаратів, широко використовують в кулінарії. З них варять джем, варення. Роблять вино, квас, соус, настоянку, наливку, приправу, маринад. Ароматизують кисіль, горілку, компот та ін, заварюють ягідки і в якості чаю. Сушать і зберігають в мішках з натуральних тканин або паперових пакетах до року. Але найкраще їх заморожувати свіжими — так зберігають всі вітаміни і корисні речовини. Зберігають їх в морозильній скриньці до півроку.
Терновник колючий обов’язково повинен бути на кожній дачі. Він чудова прикраса ділянки, захист від небажаних гостей і природний цілитель. Якщо правильно доглядають за цим багаторічником і своєчасно збирають його плоди, то отримують справжнє джерело користі.