Виноградарство з кожним днем зміцнює позиції в садівництві. Але для отримання очікуваних результатів від вирощування винограду, варто ретельно подбати про свої посадки: грамотно доглядати за ними і захищати від шкідників. Серед головних захисників виноградних насаджень першість займає залізний купорос, оскільки здатний усунути безліч шкідників і захворювань культури і тим самим убезпечити врожай.
Навіщо застосовувати залізний купорос для винограду
Практика застосування залізного купоросу для обприскування виноградних насаджень популярна у виноградарстві здавна. Секрет її успіху — ефективність. Особливість залізного купоросу в тому, що він поєднує функції фунгіцидів, інсектицидів і мінеральних добрив.
Переваги
Залізний сульфат володіє значним переліком плюсів, які поширюються на оброблений виноградний сорт.
СЕРЕД НАЙБІЛЬШ КРАСНОМОВНИХ ВАРТО ВИДІЛИТИ:
- здатність підвищувати і покращувати плодоносність культури;
- цінову доступність;
- здатність формувати хлорофіл і тим самим покращувати листяне забарвлення;
- володіння дезінфікуючими властивостями, що важливо для проведення профілактичних робіт з метою попередження та усунення захворювань грибкового характеру (мілдью, оїдіум, антракноз, плямистий некроз, бактеріальний рак), утворення на лозі моху і лишайника, ліквідації пошкоджень;
- сприятливий вплив на кору лози, що проявляється в підвищенні її еластичності;
- безпеку обробки;
- поліпшення росту і розвитку кущів, позитивний вплив на формування нових бічних пагонів, декоративність листя (збільшення в діаметрі, придбання привабливого кольору).
Всі перераховані позитивні дії в сукупності сприятливо впливають на показник врожайності винограду.
Механізм дії
Сульфат заліза володіє контактним механізмом дії. Його іони вступають в активні реакції з клітинними комплексами патогену (ліпопротеїнами, ферментами) і провокують зміни незворотного характеру, які стають причиною придушення активності, а незабаром і загибелі джерела хвороби.
Важливо! Випускається засіб у формі гранул або порошку, пофарбованого в світло – або сіро-зелений колір. Даний порошок є 53% сіллю, яка утворилася внаслідок взаємодії сірчаної кислоти (яка пов’язана водними молекулами) з двовалентним залізом.
Коли обробляти виноград залізним купоросом
Обробку виноградних насаджень залізним сульфатом можна проводити як навесні, так і восени, з метою урівноваження (або відновлення) балансу заліза, необхідного для повноцінної життєдіяльності винограду та профілактики появи шкідливих мікроорганізмів.
Навесні це робиться до моменту розпускання бруньок, а восени — після опадання листя, оскільки в період, коли культура має листяний покрив, препарат може спровокувати опіки листя. Розчин для весняної обробки повинен бути менш концентрований.
Незалежно від пори року бризкати розчин сульфату заліза потрібно і на лозу, і на кореневу частину, точніше прикореневу зону землі, адже збудники захворювань можуть ховатися і в кореневищі.
Плюс весняної обробки в тому, що процедура допоможе захистити бруньки від можливих заморозків, які можуть стати не тільки причиною втрати врожаю, але і спровокувати загибель рослини. Проводити весняне обприскування кущів сульфатом заліза рекомендується відразу ж після відкриття.
Якщо ваш виноград пройшов обробку залізним препаратом, то на поверхні його лози сформувалася своєрідна захисна плівка, функції якої полягають у затримці періоду проростання бруньок максимум на 14 днів. Відповідно, ризик обмороження практично зводиться до нуля.
Важливо! Досвідчені виноградарі також відзначають ефективність купоросної обробки для живців, що полягає в незначному гальмуванні розвитку бруньок.
Це дає можливість живцями швидше вкоренитися: поки бруньки сплять, активно формуються коріння, але концентрація препарату повинна бути слабкою — 0,5–1%.
Незважаючи на красномовні плюси весняної обробки сульфатом заліза, досвідчені виноградарі, а також вчені солідарні в тому, що все ж ефективніше це робити в осінню пору. Справа в тому що функціональність і життєдіяльність кущів у наступний сезон багато в чому залежить від того, як вони перезимували.
Так, якщо восени рослина захворіла і на ній поширилася інфекція, то як тільки навесні буде знято укриття, вона активується і знищить культуру. Більш того, укриття може стати сприятливим середовищем для розмноження грибкових спор.
Проводити осіннє обприскування винограду купоросом заліза потрібно відразу ж після того, як він скинув листя і грона, був підживлений і обрізаний. Лозу ретельно оглядають з метою визначення наявності хвороб.
Крім того, препарат є ефективним захисником винограду від зимових морозів — вже згадуваний плівковий ефект.
Важливо! Таке виноградне захворювання, як оїдіум, можна побачити тільки після того, як була проведена обробка залізним сульфатом (хворі ділянки темніють).
Як розводити залізний купорос
Приготування розчину для обробки винограду повинно строго відповідати вказаним в інструкції дозуванням, крім того, слід орієнтуватися на час обробки (весна або осінь), а восени — і на вік рослини. Враховуються і цілі проведення процедури.
Розчин для обприскування винограду навесні готується за наступною схемою: 500 г препарату розчиняють в 10 л води (виходить 0,5% концентрація речовини). Вода для приготування такої рідини обов’язково повинна бути теплою.
Чи стане розчин цілителем або шкідником, залежить від того, скільки порошку ви взяли. Адже перевищення зазначених дозувань може принести рослині незворотну шкоду.
Осіннє кроплення виноградників проводять в основному в середині жовтня — початку листопада. Процедура приготування осіннього розчину має значні відмінності, оскільки тут потрібно орієнтуватися на вік кущів — головний критерій, що впливає на пропорції складових.
Докладно:
- Купоросний розчин для молодих виноградних кущів повинен бути низької концентрації – 3%. Щоб його приготувати, потрібно розвести в 10 л теплої води 300 г сульфату.
- Якщо мова йде про дорослий виноград, то для його обробки готують 5% розчин: 500 г препарату / 10 л теплої води.
Приготувати сульфатну суміш не складно, головне — дотримуватися пропорції.
Як правильно обробити виноград залізним купоросом
Мета обробки виноградників даною речовиною може полягати в підгодівлі, профілактиці захворювань і дезінфекції кущів. Головний орієнтир для застосування цілющої рідини в будь-якому випадку інструкція із застосування речовини. Детальніше про правила обробки з орієнтацією на ціль розглянемо далі.
В якості підгодівлі
Нерідко виноградарі відзначають уповільнення росту кущів, тонкість їх лози, збліднення і опадання листя. Такі явища свідчать про те, що кущі страждають від нестачі заліза, і потрібно провести повторне обприскування розчином препарату, незважаючи на те, що вже з’явилося листя.
Тут головне — не переборщити з концентрацією розчину, яка безпосередньо залежить від того, скільки грам залізного сульфату ви взяли, так як кількість води для приготування живильної суміші незмінна — 10 л. А ось порошку потрібно взяти лише 10-20 г.
Від хвороб і шкідників
Обприскування виноградників сульфатом заліза з метою усунення і профілактики захворювань і шкідників має свої нюанси, в залежності від типу хвороби:
Для лікування виявленого на винограді хлорозу слід приготувати 0,05% розчин зеленого купоросу (50 г / 10 л води). Захворювання може атакувати як корені, так і листя, тому в боротьбі з ним доцільно обприскувати уражені листя приготованою рідиною, а також вносити її в прикореневу зону куща. Хвороба не пропаде після одного обприскування, потрібно повторити 5-7 разів, до того як почали формуватися плоди.
Позбутися від оїдіуму (у випадку з даним захворюванням і виявити його) і мілдью допоможе 4-5% розчин зеленого купоросу (400-500 г / 10 л води). Обприскувати рекомендується і восени, і навесні.
Якщо на корі лози з’явилися лишайники і мох, то усунути їх допоможе 3% розчин сульфату (300 г препарату / 10 л води). Бризкати речовину потрібно на зону ураження, використовуючи обприскувач, розтруб якого вузький (не поширює речовину на молоду лозу і листя). Через 2-3 години після процедури мохи і лишайники слабшають під впливом препарату, і необхідно почистити оброблену кору: вручну прибрати нарости паразитів, залишені спори загинуть. Проводити такі заходи можна і восени, і навесні.
Дезінфекція ран і тріщин
Купорос також широко відомий своїми дезінфікуючими здібностями. Так, він використовується для обробки ран і тріщин, що утворилися на виноградній лозі. Пошкодження лози можуть бути спровоковані різними факторами: сильним вітром, домашніми вихованцями, неакуратним поводженням людей.
Навіть найменші рани можуть нести велику загрозу для життєдіяльності винограду, адже вони — зелене світло для проникнення інфекцій і шкідників. Захистити рослину від можливих ризиків допоможе 1% розчин залізного сульфату (100 г / 10 л води). Засіб наноситься м’яким пензликом на пошкоджену ділянку лози.
Приблизно за 1 годину оброблена область висихає, тобто на ній з’являється захисна сульфатна плівка, крізь яку бактерії не мають шансів проникнути.
Обробляти виноградну лозу купоросним розчином з метою дезінфекції рекомендується в суху погоду. Відразу ж після дощу дія захисної сульфатної плівки припиняється, тому досвідчені виноградарі радять провести процедуру повторно.
Запобіжні заходи
Незважаючи на те, що залізний купорос не належить до небезпечних і токсичних речовин, працюючи з ним, обов’язково необхідно дотримуватися деяких правил, щоб не нашкодити ні собі, ні виноградникам:
До них відносяться:
- Приступати до приготування розчину залізного сульфату бажано в спеціальному одязі, який захистить вашу шкіру і слизові оболонки від можливих пошкоджень. Так, потрапляння купоросу на шкіру може спровокувати опіки або роздратування. В такому випадку необхідно відразу промити шкіру (харчова сода + вода). Не допускайте потрапляння засобу в очі.
- Розчин даного препарату небезпечний для комах-запилювачів, тому його не рекомендується використовувати, якщо поблизу знаходиться пасіка, або в період, коли бджоли масово вилітають з вулика.
- Ніколи не зберігайте речовину там же, де і харчові продукти або побутові предмети.
- Під час обробки у винограднику не повинні знаходитися діти або домашні вихованці. Взагалі, будь-які відвідувачі.
Важливо! Заборонено при дезінфекції ран і тріщин обробляти вражену ділянку лози обприскувачем.
Поширені помилки садівників
Навіть найдосвідченіші виноградарі можуть допустити помилки в процесі обробки виноградника сульфатом заліза.
Наприклад:
- Приготувати розчин в невідповідній тарі, а саме в посуді з металу. Справа в тому, що між металом і розчином може виникнути хімічний контакт, який стане причиною зниження ефективності сульфатного препарату. Найкраще готувати таку рідину в ємностях зі скла або пластику.
- Недотримання дозувань. Менша порція речовини не так страшна, в крайньому випадку, ви не побачите бажаного ефекту. Якщо ж ви використовували для приготування розчину більше купоросу, ніж необхідно, то замість користі можна нашкодити винограду.
- Поєднання сульфату заліза з вапном. Така суміш завдасть шкоди культурі.
Як бачите, в певних випадках залізний купорос грає роль панацеї, здатної захистити виноград від конкретних хвороб і шкідників, послужити додатковим добривом, сприятливо вплинути на розвиток, зростання та плодоносність культури. Але не варто обмежувати догляд за виноградником тільки обробкою сульфатом заліза.